God vannkvalitet

Det er viktig å sikre god vannkvalitet i svømmebasseng og utendørsspabad som står permanent med vann. Organisk materiale fra nedfall og badegjester kan tilføre bakterier i vannet, og det kan bli både uhygienisk og helseskadelig å bade i.

Klor er ikke bare klor

Der er forskjell på kvaliteten på klorprodukter. Man kan dessverre oppleve at klorprodukter er blandet med kalk - spesielt hvis man kjøper hos ikke-spesialister. Resultatet blir mindre effektiv desinfeksjon. Ja, klor er skadelig for organismer, nettopp derfor virker det også mot helseskadelige bakterier i vannet. Vi har valgt å få produsert klor i eget navn. Det er den eneste måten vi kan garantere kvaliteten på. Du vil oppleve en markant mer effektiv vannbehandling, og du trenger ikke bruke på langt nær så mye klor som hvis du kjøper et oppblandet produkt.

Våre testsett til måling av klor og pH-verdi er også en sikrere målemetode enn de stickersene man ofte ser. Med tabletter som løses opp i vannet kan du enkelt og nøyaktig lese av verdiene.

Bakterietest

En måte for å raskt finne ut om det er bakterier i vannet, er å kjenne etter langs kanten om det føles slimete. Du kan også piske i vannet med hånden og legge merke til om vannet skummer lett. Noen ganger får vannet et grønnaktig skjær. Da er det tid for å tilsette klor.

Vi har utvalgt de beste kjemiproduktene for effektiv vannpleie basert på mange års erfaring. Vi har ikke markedets største utvalg, men vi har det du trenger for å opprettholde en god vannkvalitet. Med andre ord: vi har gjort det enkelt for deg å velge det riktige produktet.

Noen sverger til klorfrie produkter. Men faktum er at klor er et virkelig effektivt middel for desinfisering av badevann. Derfor anbefaler vi klor. Kunsten er å ikke bruke mer enn nødvendig. Det er dessuten en myte at klor gir sviende og røde øyne. De oppstår heller på grunn av bakterier, og hvis pH-verdien blir for lav. Det viktigste i vannpleien er faktisk å holde en konstant pH-verdi.

Tommelfingerregler

  • Sørg for god filtrering og rens filteret jevnlig
  • Hold en konstant pH-verdi på 7,2-7,6
  • Tilsett klor etter behov

Slik unngår du klorlås i bassenget. Hva er klorelås og hva gjør du for å unngå det?

Klorlås oppstår ved et overskudd av cyanursyre i vannet. Det gjør kloret ineffektivt, og det kan være tungvint å bli kvitt, og likevel er cyanursyre nyttig. Forklaringer følger: Klor er et flyktig stoff. Spesielt i kornform. Det forventes at 15% per år forsvinner med normal lagring i plastbeholdere. Klorgranulat har imidlertid den positive egenskapen at det løses raskt opp i vannet og er ekstremt raskt virkende. Derfor kalles det også sjokk-klor. Det binder til seg molekyler i vannet, for eksempel mikroorganismer. Før det binder seg, snakker man om «fri klor».

Cyanursyre

For å holde på den frie klor slik at den ikke blir så flyktig, stabiliserer man den med cyanursyre. Stabilisert klor fås i tabletter også kallet triklor- som oppløses saktere enn granulat. Kloret binder ganske enkelt til cyanurinsyren, da det vil binde seg til andre molekyler.

Problemet er at cyanursyren ikke forsvinner igjen og ikke binder seg til noe. Den fordamper ikke med vannet, men forblir i vannet. Dersom du har for mye cyanursyre i vannet, risikerer du klorlås. Det vil si at det frie kloret binder seg til cyanursyren i stedet for til mikroorganismene som det skal drepe. Det frustrerende er at en test av klornivået vil vise at det er klor i vannet. Men effekten mislykkes. Dersom du mistenker klorlås, er det mulig å måle cyanursyreinnholdet i bassenget. Klorlås kan oppstå dersom du bare bruker stabilisert klor i flere år. Dvs. klortabletter og ikke granulater. Likevel er det bra å ha litt cyanurinsyre i bassenget fordi den opprettholder et jevnt klorinnhold. Det er tre måter å unngå klorlås på:

Et middel er å endre vannet i bassenget, muligens halve vannet, for å få den mengden av cyanursyre. Du kan bare bruke klorgranulat og dermed unngå å tilsette cyanursyre. Hvis klornivået synker, vil mikroorganismer dannes i vannet som kan bli motstandsdyktig mot klor. De forsvinner imidlertid med sjokk-klorinering, og de nye mikroorganismene som dukker opp vil ikke være resistente. Du må bare da godta litt mer svingende klorverdier i vannet. En måte å unngå stresset med klor helt er å etablere eller konvertere til et saltvannsbasseng. Med en saltvannsgenerator- også kalt klorinator- produserer bassenget sitt eget klor. Du skal aldri tilsette klor, nivået er alltid stabilt og badevannet er sunnere for kroppen.