Sånn renser og vedlikeholder du effektivt badekaret

Har du akkurat overtatt et boblebadekar fra en annen bruker? Kanskje står det et badekar i din nye bolig, og nå vil du gjerne bruke det. Eller har du hatt et badekar i lang tid og ikke tenkt over hvordan det renses i rørene. Kanskje har du til og med opplevd at det kommer små svarte prikker eller flak ut av dysene.

Hvordan gjør man det rent? Og skal man bruke et spesielt renseprodukt?

Et innendørs boblebad er et badekar med jetdyser til vannmassasje og dyser i bunnen til luftmassasje. En pumpe sirkulerer vann fra et utsug via et rørsystem og ut gjennom jetdysene. Jetdysene kan variere i antall. Typisk sitter det 6 roterende dyser i ryggen og 2-4 justerbare dyser i sidene.

En luftpumpe sender luft ut gjennom et antall små hull i hver luftdyse.

Du kan gjerne bruke såpe, badeolje, sjampo, eteriske duftoljer osv., men man bør være oppmerksom på at mengden av biofilm økes ved bruk av slike produkter, og man bør derfor rense rørsystemet oftere med Wonder Clean. Vi anbefaler at man renser boblebadet etter ca. 3-4 gangers bruk.

Rørsystemet er selvtømmende på grunn av de V-formede forbindelsene som fører restvann fra rørene til dysene. Men allikevel kan det være rester av vann i pumpen, i rørene og i lufthullene i bunnen av boblebadet.

Med tiden vil det helt naturlig dannes kalkavleiringer i rørene, hvor smuss og bakterier samler seg. Det er ikke annerledes enn ved annet baderomsutstyr, men ved boblebadet må man være oppmerksom på å rense på de usynlige stedene.

Det er derfor viktig å rense dyser og rør i badekaret regelmessig med en effektiv rens til badekar.

Systemet tåler ikke badesalt og vi anbefaler dessuten å unngå å bruke skumbad, fordi det kan resultere i at det kommer skum utover hele badet. Badekaret vil dessuten fortsette med å skumme på grunn av skumrester i rørsystemet inntil du igjen har renset med Wonder Clean. Selve systemet tar imidlertid ikke skade av bruken av skumbad.

Årlig avkalkning av badekaret

Til den grundige badekarsrengjøringen anbefaler vi at man foretar en avkalkning ca. en gang om året. Det er viktig at du kun bruker avkalkningsmidler beregnet til akrylkar, da man ellers risikerer å skade overflaten på badekaret. Vi har fått utviklet avkalkningsmidlet Wonder-avkalker til bruk på boblebad -et utrolig effektivt produkt mot kalk.

Avkalkeren renser badekarets rør, pumper, varmeelement og dyser for kalk, såperester og organisk materiale. Bruk det 1-2 ganger om året avhengig av vannets hardhet.

Avkalkeren kan brukes til å rense både innendørs og utendørs boblebad.

Dosering:

 • Bruk en boks avkalkningsmiddel til normal badekarsstørrelse på ca. 350 liter.
 • Bruk to bokser avkalkningsmiddel til rensing av boblebad som rommer ca. 1000 liter
 • Bruk fire bokser til et motstrømsbasseng som rommer 5-6000 liter.

Fremgangsmåte for rensing av boblebad med avkalker:

 • Hell det røde pulveret i vannet. Man trenger ikke bruke rent vann, det vannet som allerede er i badekaret er faktisk supert, fordi det allerede er varmt
 • Skru på pumpen og lad badet kjøre i ca. 25 minutter med alle dysene åpne så alle rør, dyser og slanger blir renset godt igjennom. La lokket stå åpent hvis det er et utendørs boblebad.
 • Tilsett deretter den lille flasken med Alkalinity Control for å nøytralisere vannets surhet og la pumpene kjøre i fem minutter mer. På denne måten justeres pH-verdien, og vannet kan deretter ledes ut i avløpes uten å skade miljøet.
 • Tøm badekaret for vann og fyll det med rent vann.
 • La boblene stå på i 10 minutter mer, nå med rent vann, fremdeles med alle dysene åpne, og tøm deretter vannet direkte ut uten å tilsette noe.
 • Fyll på rent vann igjen, og boblebadet er nå klart til bruk.

Etter denne rensen er boblebadet så godt som nytt igjen.

Vi bruker en veldig effektiv avkalker som skal behandles med en viss forsiktighet. Bruk derfor alltid hansker, og sørg for å lufte godt ut i rommet hvor avkalkningen er i gang.

VIKTIG: Ikke tøm karet før du bruker Alkalinity Control.

Ukentlig til månedlig pleie av boblebad

Til regelmessig pleie av boblebadet kan man bruke en spa-rens som Wonder Clean. Dette rensemiddelet er kun til innendørs boblebad og tilsettes ca. hver 6. gang karet er i bruk, eller en gang om måneden. I en flaske Wonder Clean bør det være nok rens til et års forbruk.

Fremgangsmåte til pleiende rensing av boblebad:

 • Tilsett 1dl Wonder Clean til badevannet etter bading. Du behøver ikke bruke nytt vann.
 • Skru på massasjedysene og la de kjøre i ca. 10 minutter.
 • Tøm boblebadet for vann og skyll karet med en hånddusj

Wonder Clean holder boblebadets dyser og rør fri for skitt og avleiringer.

For at boblebadet tømmes korrekt for vann etter bruk er det viktig at proppen alltid fungerer optimalt. Det sikrer man ved å bruke et smøremiddel som sprøytes direkte ned i avløpet. Bruk det ofte, for eksempel i forbindelse med alminnelig rengjøring. Smøremiddelet skal benyttes etter rensing med Wonder Care eller avkalker, da disse spa-rensemidlene fjerner alt av smøremiddel.

Fremgangsmåte til vedlikehold av proppen i boblebadet:

 • Ta ut proppen
 • Sørg for at boblebadet er rent
 • Spray avløpssmøremiddel ned i avløpet rundt omkring stemplet som løfter proppen
 • Kjør stempelet opp og ned et par ganger for å fordele smøremiddelet

Rengjør aldri boblebadet med alkohol, sprit, eller skurepulver. Det kan derimot være en god ide å vaske boblebadet i autosjampo med voks for å gjøre karet vannavvisende.