Badestamp i stedet for boblebad?
Den naturlige livsstil
Elsker du å være ute i naturen, og får den deg helt ned i gir? Da er kanskje en badestamp (også kalt villmarksbad eller hot tub) midt i blinken for deg. En badestamp er et utendørs badekar, ofte laget av hard furu som gir et rustikk look, og som passer veldig bra inn i hagens naturomgivelser. I dag blir badestamper mer og mer populære. Det skyldes bl.a. at de skiller seg ut fra andre utendørs badekar, fordi de varmes opp via en vedovn. Badestamper har også den fordelen at de kan plasseres alle steder, fordi de ikke har bruk for strøm. Du kan derfor komme helt tett på naturen.
En badestamp har plass til 6-7 personer – avhengig av størrelse selvfølgelig - og kan brukes året rundt. En hot tub er ideell å bruke om vinteren, hvor det er en fantastisk opplevelse å sitte med venner og familie i badestampens 37 ℃ varme vann mens det knitrer fra vedovnen og man nyter utsikten til skogen, vannet eller det snødekte vinterlandskapet.
Skal jeg velge en badestamp med innvendig eller utvendig ovn?
Alle våre badestamper er med vedovn, som manuelt varmer opp vannet i badestampen. Badestampene fås med enten innvendig eller utvendig ovn.
De utvendige ovnene er produsert i rustfritt stål og de innvendige ovnene er laget av enten rustfritt stål eller aluminium. Derfor er det viktig at tønnen er helt fylt med vann før man fyrer opp i ovnen, ellers risikerer man at ovnen i badestampen overopphetes og går i stykker.
Man må være litt varsom med regulering av vannets temperatur, fordi det følger hverken termostat eller termometer med badestampen. Vi anbefaler en vanntemperatur på rundt 37 ℃ og maks 42 ℃, da det kan føles ubehagelig varmt.
Da badevannet oppvarmes manuelt av en ovn er det vanskelig å regulere varmen, derfor anbefaler vi også å ha en vannslange parat, som kan senke temperaturen i badestampen.
Alle hot tubs leveres komplett med vedovn og skorstein.
Badestamp med eller uten akrylinnlegg
Våre badestamper fås også med eller uten akrylinnlegg. Man skal være oppmerksom på at en badestamp uten akryl vil være utett den første tiden. Dette skyldes at det tørre treet først utvider seg og blir tett når stampen fylles med vann.
Man skal bare etterfylle karret med vann inntil badestampen er tett.
Hvor er det beste stedet å plassere badestampen?
Siden stampen ikke bruker strøm kan man sette en hot tub hvor man vil: i hagen, på terrassen eller ute i skogen.
Det eneste kravet til plasseringen av badestampen er at underlaget skal være plant, fast og tørt. Hvis underlaget er ujevnt kan det resultere i at badestampen revner når det blir fylt med vann. Derfor anbefaler vi at man plasserer den på fliser eller en terrasse av tre. Men det er stort sett opp til deg selv; pukk eller sement er også fint som underlag. Det viktigste er at det kan komme luft under badestampen. Hvis det ikke er plass til at luften kan sirkulere under badestampen kan det oppstå mugg og sopp.
Her er vår guide til den beste plasseringen av badestampen
Le
Finn et sted hvor det er forholdsvis vindstille, det gjør det mer behagelig å bruke badestampen. Du kan alltids lage en vindskjerm i form av stakitt, hekk eller trær.
Innsyn
Det kan være en fordel å plassere badestampen et litt tilsidesliggende sted, vekk fra veien og naboenes vinduer så det er minst mulig innsyn, hvilket gir deg mer komfort når du bader i stampen.
Utsikt
Badestampen er et sted hvor du sitter helt sitte og slapper av, så derfor burde du sørge for at badestampen er plassert der hvor du har best mulig utsikt.
Vannpleie og vedlikehold av badestamp
Vannet i en badestamp blir ikke filtrert på samme måte som i et boblebad, derfor bør vannet som hovedregel skiftes etter hvert bad, men det kan absolutt også gjenbrukes. Det krever at man tilsetter klor, især hvis det er flere personer som bader i det samme vannet, da bakterier trives godt ved 37 ℃.
Når det tilsettes klor er det viktig å holde øye med pH-verdien, da kloret virker når pH-verdien er mellom 7,2 og 7,6 (klorverdien skal være på ca. 1,0). PH- verdien må hverken være for lav eller for høy, så sørg for å ha et testsett så man kan få en presis måling av pH- og klorverdiene i stampen.
En god tommelfingerregel er:
- 1-3 personer kan benytte det samme badevannet i omkring 1-2 måneder.
- Benyttes badestampen av 4-10 personer, så skal badevannet gjerne skiftes hver eller annenhver uke.
- Badestamper med akrylinnlegg kan holde på det samme badevannet i lengre tid enn et tre-kar, og derfor kan det variere hvor ofte vannet bør utskiftes – det er en individuell bedømmelse.
- Selv om vannpleien fjerner bakteriene i vannet, fjerner det ikke andre urenheter.
Velger du derfor å gjenbruke badevannet så anbefaler vi at du kjøper et lokk eller termocover, som både beskytter og forhindrer løv og annet nedfall i å forurense badevannet. På den måten sparer man penger på både vannregningen og vannpleien. En solid trapp er også en god ide, så du og barna dine kan komme trygt opp og ned av badestampen.