Praktisk viten om motstrømsbasseng

Et motstrømsbasseng er ved å bli et populært tidsfordriv på lik linje med utendørs kjøkken og badebasseng. Et motstrømsbasseng er faktisk mye mer brukervennlig enn et svømmebasseng. Uten oppvarming er det ikke mange uker om året hvor man sånn ordentlig kan bruke bassenget. Men motstrømsbassenget har egen oppvarming, og er til og med godt isolert, så det er alltid klar til bruk.

Kombinasjonen av basseng og boblebad gjør at hele familien kan ha glede av motstrømsbassenget, og gjør at det kan oppfylle forskjellige ønsker og behov.

Svømmetrening i motstrømsbassenget

Det spesielle ved et motstrømsbasseng er de kraftige motstrømsdysene som er plassert i den ene enden av bassenget. I motstrømmen er det mulig å ha svømmetrening på stedet, på samme måte som når man løper på en tredemølle.

Motstrømmen kommer typisk fra tre massasjepumper på 2,5-3hk, det vil si i alt 7,5-9 hk. Det er kraft nok til at selv elitesvømmere kan trene i et motstrømsbasseng.

  • Den utvendige høyden på motstrømsbassenget er 127 cm uten lokk.
  • Vanndybden er 11cm.
  • Normalt trenger en person på 2 meter kun 90 cm vanndybde for å kunne svømme.
  • 110-130 cm er normal vanndybde i et svømmebasseng.

I alle våre motstrømsbasseng er det også en avdeling med sitteplasser til vannmassasje, så det er mulig å bruke motstrømsbasseng som et vanlig boblebad. I den største modellen er spa-delen adskilt fra svømmedelen. 

Hva koster et motstrømsbasseng?

Prisen for et motstrømsbasseng varierer så klart. Hos DenForm kan man få et motstrømsbasseng fra ca. 190.000 kr. Det er i den relativt prisvennlige ende, og det skyldes primært produksjonsoptimering.

Vi bruker standardmaterialer og standardprosesser, og så kjøper vi store partier hjem. Alt dette er med på å holde omkostningene nede – til glede for våre kunder.

Utover innkjøpsprisen er det noen driftsomkostninger for et motstrømsbasseng. Et motstrømsbasseng er isolert med en kombinasjon av skum, flamingo (en slags isopor), ABS-bunn og reflekterende folie. Resultatet er at et 3 kW varmeelement er tilstrekkelig til selv et motstrømsbasseng med 5000-7000 liter vann, hvilket reduserer utgiftene. De resterende utgiftene avhenger f.eks. av hvor ofte motstrømsbassenget brukes, hvor det er plassert og hvor høyt temperaturen er satt til.

Hvilket motstrømsbasseng skal du velge?

Ethvert motstrømsbasseng tilbyr svømmetrening. I tillegg er det forskjell på antallet og plasseringen av seter. Et barnesete kan være praktisk og en liggeplass gir ekstra komfort. Det kan også være forskjell på antall og plasseringen av massasjedysene.

Et Fitness Spa kan monteres med ekstrautstyr til styrketrening og til nybegynner-svømming.

Et 4,2 m motstrømsbasseng er standardmodellen, som blant annet har trinn ned i bassenget.

Et 5 m motstrømsbasseng har mer plass i boblebad-delen, blant annet med et liggesete.

Et 6 m motstrømsbasseng er todelt med en separat boblebad-del med egen kontroll, temperaturinnstilling og filtersystem.

Levering av et motstrømsbasseng

Et motstrømsbasseng veier 800-1300 kg. Som regel skal det løftes på plass med en kran. Standard prosedyre er at vi frakter motstrømsbassenget til et kranfirma etter kundens valg. Her omlastes til en kranbil, som tar motstrømsbassenget det siste stykket og setter det på plass.

Et motstrømsbasseng skal stå på et fast og plant underlag. Den må ikke klosses opp, så sørg for at underlaget er i vater. Utover dette skal det være en meter friplass hele veien rundt motstrømsbassenget av hensyn til service. Det er ikke et bestemt lokk til service. Alle panelene kan demonteres så det kan utføres service på rør og tilkoblinger hele veien rundt. Styreboksen er plassert på forsiden rett under displayet. Pumpene sidder typisk i hjørnene.

Et motstrømsbasseng krever 3 faser 230V / 32A tilslutning (Nul + Jord).

VIKTIG: Ikke skru på strømmen før det er vann i bassenget. Pumpene må ikke kjøre uten vann.

Rengjøring av motstrømsbasseng

Det viktigste er å beholde god vannkvalitet og sørge for å holde pH-verdien jevn. Ozonatoren holder vannet bakteriefritt, men klor bør tilsettes etter behov. Sjekk klor- og pH-verdiene minst en gang om uken.

I skimmeren oppsamles større partikler.

  • Tøm og skyll filterbeholderen jevnlig. Filteret skal renses ca. 1 gang om måneden og skiftes 1 gang om året ved jevnlig bruk.
  • Det finnes en praktisk filtervaskemaskin til dette formålet.
  • Et filter skal stå i bløt i filterrens og etterfølgende tørke helt før det settes inn igjen.
  • Det kan derfor være en god ide å ha to sett filtre å veksle mellom, så man kun behøver å erstatte dem annethvert år.

Utover dette er det ikke behov for særlig rengjøring av et motstrømsbasseng. En gang imellom bør man avkalke motstrømsbassenget. Det finnes en særlig avkalker til boblebad.

Vannet behøves ikke å bli byttet ut mer enn et par ganger om året. Man kan tenke på et motstrømsbasseng som et lite svømmebasseng. I et svømmebasseng vil man også sjeldent bytte ut vannet.

Service på motstrømsbassenget

Hos DenForm er servicekonseptet veldig sentralt. Det er viktig for oss at våre kunder er tilfredse med deres motstrømsbasseng. Vi har derfor alle reservedelene på lager.

Med tiden må man skifte ut en pumpe, et lokk, et varmeelement eller en ozonator. Det er mulig å bytte ut reservedelene selv, og vi tilbyr gjerne support i den forbindelse.

Du kan også bestille et servicebesøk eller tegne en serviceavtale.