Svømmetrening i motstrømsbasseng

Mange som overveier å investere i et motstrømsbasseng spør oss om det virkelig er mulig å ha effektiv svømmetrening på bare 4 m.

Et motstrømsbasseng fungerer ved at et antall massasjedyser skaper en kraftig motstrøm så det er mulig å svømme på stedet, litt som å løpe på en tredemølle.

Et av våre mindre motstrømsbasseng er utstyrt med 3 massasjedyser med 2,5hk hver, i alt 7,5hk effekt. Men hva betyr det i praksis? Er det nok for en erfaren svømmer?

Annie Thorén er en profesjonell svensk triatlet. Hun er nordisk og svensk mester i den olympiske distansen og bosatt i Motala i Sverige. Hun bruker nemlig et 4,2 m motstrømsbasseng fra DenForm til sin daglige trening.

Så der har vi svaret på om det faktisk er mulig å oppnå effektiv svømmetrening i et motstrømsbasseng!

For Annie Thorén er det viktig å kunne trene om vinteren også. Med sitt eget motstrømsbasseng rett utenfor døren kan hun nå trene daglig, helt uavhengig av årstid og svømmehall.

Annie Thorén bruker et 4,2 m motstrømsbasseng med tre motstrømsdyser. Denne modellen har dessuten også fire sitteplasser med forskjellige innretninger og mulighet for tilkobling av musikk og LED-lys i vannlinjen. Det er derfor mange muligheter for at et motstrømsbasseng kan brukes til annet enn svømmetrening.

Vårt 6m motstrømsbasseng er delt i to avdelinger med henholdsvis 4 m til svømmetrening og 2 m med 6 plasser til boblebad. Her det virkelig snakk om et multifunksjonelt motstrømsbasseng, fordi det har to separate styresystemer, så det er mulig å kjøre med to forskjellige temperaturer. På den måten kan du ha svømmetrening i lit kjøligere vann, f.eks. 27 grader, og få massasje i 38 grader varmt vann.

Svømmetrening om vinteren

Det er mange fordeler ved et motstrømsbasseng i forhold til et svømmebasseng:

  • Et motstrømsbasseng kan brukes hele året rundt, da det alltid står klart med varmt vann
  • Et motstrømsbasseng er ikke på langt nær så plasskrevende som et basseng.
  • Et motstrømsbasseng er lett å installere og vedlikeholde.
  • Et motstrømsbasseng leveres naturligvis med trapp og termolokk.

Driftsomkostninger for et motstrømsbasseng

Vi får også mange spørsmål om hva det koster å drifte et motstrømsbasseng. Det finnes det ikke et enkelt svar på, da det avhenger veldig av ens forbruksmønster. Det kan f.eks. være litt mer om vinteren og litt mindre om sommeren.

Et tips er å holde en jevn temperatur og gi motstrømsbassenget le for vinden. Det hjelper på å holde strømforbruket nede. Det er mulig å supplere med en varmepumpe, men om vinteren er det ikke en tilstrekkelig varmekilde da den ikke kan trekke nok energi ut av den kalde lufta. Et lokk er også en god ide.

Utover det vi allerede har nevnt trengs vannpleiemidler som klor og pH-regulerende produkter, og et nytt filter ca. en gang om året.