Tips og veiledning til kjøp og vedlikehold av basseng

Drømmer du også om å ha ditt eget svømmebasseng hjemme? Et basseng er en spennende investering og gir samtidig din eiendom et visuelt løft. Vi har mange års erfaring med etablering og servisering av basseng.

Vi har lagd en liste over hva man bl.a. skal være oppmerksom på når man vil ha et basseng.

  • Bassenget skal installeres på en fast, plan og stabil bunn. Vi anbefaler at bunnen støpes.
  • Underlaget hvor bassenget skal være skal alltid være i 100% vater.
  • Det er god ide med rikelig med plass rundt bassenget.
  • Man må ha en utendørs vannkran. Bassenget fylles med en vanlig vannslange.
  • Man må ha mulighet for strøm til filtreringsanlegget.
  • Det er lett å tømme bassenget med en dykkpumpe, som kan kjøpes hos de fleste byggevarehandlere.

Hvordan holder jeg bassenget rent?

Det er veldig viktig å sikre god vannkvalitet. Sjekk derfor pH-verdien og klorverdien i bassenget ofte.

PH-verdien stiger over tid og ved bruk av bassenget. Det kan derfor være nødvendig å senke pH-verdien. I dette tilfelle skal man bruke pH-minus. PH-minus er et lettoppløselig granulat og lett å dosere både i basseng og boblebad.

ADVARSEL: Det kan oppstå dødelige klorgasser hvis klor og saltsyre blandes sammen! De må kun blandes i vann.

Sørg for god filtrering og hold en konstant pH-verdi på ca. 7,2-7,6.

Når man tilsetter klor til bassenget, er det viktig å holde øye med pH-verdien. Tilsett ikke klor hvis pH-verdien er over 7,6, ellers risikerer man en kalkutfelling, altså at vannet utskiller kalk, som får vannet i bassenget til å se melkehvitt og udelikat ut.

Dosering av sjokklor til bassenget:

  • Ved sjokk-klorering og etter vannpåfylling tilsettes 70-90 g klor pr. 10m3.
  • Ved alminnelig vedlikehold tilsettes ca. 30g klor hver 2. eller hver 3. dag.
  • Klornivået i et basseng skal være 1,0-1,5 mg/l.
  • Man kan også bruke klortabletter. De oppløses saktere og holder derfor et stabilt klornivå over lengre tid.
  • I bassenget kan tablettene legges direkte i skimmeren eller i en klordispenser som flyter i vannet.

Seks ting å være oppmerksom på ved basseng

Filteranlegg og filtersand til basseng

Det er en god ide å installere filteranlegget i et rom eller ha det gravd ned, så det er under vannlinjen. Filteranlegget størrelse er avhengig av hvor stort bassenget er, og hvor mye vann det renser gjennom på rimelig tid. Dessuten er det en fordel å ha en form for avløp ved teknikken når man returskyller.

Filtersand brukes i sandfilteret til å rense vannet fra svømmebassenget. Man trenger både fin og grov sand i det samme filteret. Den fine filtersanden plasseres i toppen av filteret oppå den grove sanden. Filtersanden leveres i 25kg poser.

Eksempel: hvis du har et Ø500 sandfilter, så skal du bruke 2 sekker fin sand i toppen og 1 sekk grov sand i bunnen.

Kantfliser til basseng

Sett prikken over i’en på bassenget ditt med ekte kantfliser til basseng. Vi kan levere forskjellige former, farger og materialer av bassengfliser. Bassengfliser kan tilpasses til runde, ovale, firkantede og 8-talls basseng.

Overdekning til basseng - termoteppe

Det er en god ide å beskytte bassenget mot blader og møkk med boblefolie. I tillegg kan man minske varmetap i svømmebassenget, f.eks. når temperaturen er lavere om natten ved å legge et termoteppe i kraftig bobleplast på 400 micron på vannoverflaten om natten. Termoteppet må styres manuelt, men man kan også bruke et opprullingsstativ som gjør det lettere å betjene. Et termoteppe må utelukkende brukes til å holde på varmen i bassenget, og er ikke egnet som sikkerhetsoverdekning.

Overdekning til basseng – bassengtak

Forleng badesesongen, gjør vedlikeholdet lettere, og spar energi. Vi har mange forskjellige overdekninger til basseng. Vi tilbyr overtrekk i mange forskjellige størrelser, og vi kan også levere bassengoverdekning etter mål.

Rengjøring av basseng

Gjør det lett for deg selv å holde poolen ren med riktig utstyr. Det er en god ide å ha følgende: Støvsugermunnstykke, teleskopstang, støvsugeslange, kantrens, bassengbørste, og håv til bunnen av bassenget og til overflaten.

Vinterklargjøring av basseng

Hvis man ikke skal bruke bassenget i vinterperioden er det en god ide å frostsikre bassenget og forebygge algevekst. I løpet av bassengsesongen klores bassenget jevnlig og vannet filtreres, men i vintersesongen frostsikrer man bassenget ved å skru av pumpen og koble renseanlegget fra, og man har derfor ikke mulighet for å klore vannet. Spesielt skimmeren kan være sårbar for frost.