Slik unngår du klorlås i bassenget

Hva er klorlås og hvordan unngår du det?

Klorlås oppstår ved et overskudd av cyanursyre i vannet. Det gjør kloret ineffektivt, og det kan være tungvint å bli kvitt, men likevel er cyanursyre nyttig.

Forklaringen er som følger: Klor er et flyktig stoff. Spesielt i granulatform. Det forventes at 15% per år forsvinner ved normal lagring i plastbeholdere. Klorgranulat har imidlertid den positive egenskapen at det løses raskt opp i vannet og er ekstremt raskt virkende. Derfor kalles det også sjokk-klor. Det binder til seg molekyler i vannet, for eksempel mikroorganismer. Før det binder seg, snakker man om «fri klor».

Hvis kloret har mistet effekten

For å holde på det frie klor slik at det ikke blir så flyktig, stabiliserer man det med cyanursyre. Stabilisert klor fås i tabletter også kalt triklor som oppløses saktere enn granulat. Kloret binder ganske enkelt til cyanursyren, da det vil binde seg til andre molekyler.

Problemet er at cyanursyren ikke forsvinner igjen og ikke binder seg til noe. Den fordamper ikke med vannet, men forblir i vannet. Dersom man har for mye cyanursyre i vannet, risikerer man klorlås. Det vil si at det frie kloret binder seg til cyanursyren i stedet for til mikroorganismene som det skal drepe.

Det frustrerende er at en test av klornivået vil vise at det er klor i vannet, men den er uten effekt. Dersom du mistenker klorlås, er det mulig å måle cyanursyre-innholdet i bassenget.

Klorlås kan oppstå dersom man bare bruker stabilisert klor i flere år, dvs. klortabletter og ikke granulater. Likevel er det bra å ha litt cyanurinsyre i bassenget fordi den opprettholder et jevnt klorinnhold.

Det er tre måter å unngå klorlås på:

1. Et middel er å bytte ut vannet i bassenget, eventuelt bytte ut halvdelen av vannet, for å få ned mengden av cyanursyre.

2. Du kan bruke utelukkende klorgranulat og dermed unngå å tilsette cyanursyre. Hvis klornivået synker, vil mikroorganismer dannes i vannet som kan bli resistente mot klor. De forsvinner imidlertid med sjokk-klorering, og de nye mikroorganismene som dukker opp vil ikke være resistente. Du må da godta litt mer svingende klorverdier i vannet.

3. En måte å unngå stresset med klor helt er å etablere eller konvertere til et saltvannsbasseng. Med en saltvannsgenerator - også kalt klorinator - produserer bassenget sitt eget klor. Du trenger aldri tilsette klor, nivået er alltid stabilt og badevannet er bedre for kroppen.