Klor til basseng og boblebad

Ikke all klor er like effektiv

Med klor holder man badevannet rent og bakteriefritt. Og med DenForms klorserie er man til og med sikret en spesielt effektiv vannbehandling.

Ofte kan klor selges i oppblandet form med kalk, men ikke hos oss. Vi bruker en konsentrert klor som er mer effektiv enn de fleste andre merker. Fordelen med konsentrert klor er dessuten at man ikke trenger å tilsette så store mengder.

Test av vannkvalitet

Bruk et testsett for å justere doseringen. Også her er det forskjell på produkter. Mange bruker de små papirstrimlene til å dyppe i vannet, men vår erfaring er at de kan være unøyaktige. Vi har best erfaring med tabletter som oppløses i vannet.

Dosering av klor

Når du tilsetter klor til et boblebad eller et basseng er det viktig å følge med på pH-verdien, som skal være på ca. 7,2. Ikke tilsett klor hvis pH-verdien er over 7,6 – da risikerer du en kalkutfelling som får vannet til å se melkehvitt og vemmelig ut. Klor er dessuten mest effektivt ved en pH-verdi på omkring 7,0.

Klor angriper organismer som bl.a. tilføres når man bader i vannet. Det er derfor normalt at klornivået faller og at pH-verdien stiger når man bader i vannet.

Dosering av klor til boblebad

Ved sjokk-klorering og etter du har byttet vann tilføres 2-3 teskjeer pr. 1000l vann. Vent 6 timer med å bade, og mål for sikkerhets skyld verdien igjen. Klornivået i boblebadet skal ligge på ca. 1,0-3,0 mg/l pr. liter vann. Hvis boblebadet ikke skal brukes i en lengre periode kan du tilsette 3-6 teskjeer per uke. Alternativt kan du bruke sakte oppløselige klortabletter i en flytedispenser.

Det skal ikke lukte klor av vannet. Hvis det lukter klor, kan man la boblebadet stå uten lokk en stund inntil lukten er borte. 1 kr klor vil som regel være nok til et års forbruk til et boblebad på 700-1300 liter. Klor kan gå ut på dato, så du bør kun kjøpe det du har bruk for.

Dosering av klor til basseng

Det er ingen forskjell på klor til boblebad og basseng, utover mengden. Til svømmebasseng er det bedre med en større mengde klor, fordi det er mer vann. Til et basseng med 30 m3 vann kan det være lurt å ha et spann med 5 eller 10 kr klorgranulat. Det finnes også klortabletter på 200g til basseng. Flytende klor brukes kun i svømmehaller med automatisk dosering.

Ved sjokk-klorering og etter påfylling av vann tilsettes 70-90 g klor pr. 10m3. Ved vanlig vedlikehold tilsettes ca. 30 g klor annenhver eller hver 3. dag. Klornivået i et basseng skal være 1,0-1,5 mg/l.

Forskjellige typer klor til basseng og boblebad

Sjokk-klor

Klor i granulatform løser seg raskt opp. Klorgranulat kalles også sjokk-klor, fordi det kan tilsettes hvis klornivået er blitt for lavt, og man ønsker en rask desinfisering før bading.

Ved sjokk-klorering lønner det seg å først løse opp den mengden klor man vil tilsette i en ren bøtte vann og deretter helle kloroppløsningen i langs kanten av bassenget eller boblebadet.

Klortabletter

Klortabletter løser seg opp saktere og holder derfor et stabilt klornivå over lenger tid. Tablettene kan plasseres rett i boblebadets skimmer eller i en flytende klordispenser.

Klor angriper organismer som blant annet tilføres vannet sammen med de badende. Det er derfor normalt at klornivået faller og at pH-verdien stiger når man bader i vannet.

Vær oppmerksom på risikoen for klorlås hvis du utelukkende bruker klortabletter i bassenget over en lengre periode. Kloret i tablettene stabiliseres med cyanursyre og med tiden vil cyanursyren fra klortablettene opphopes i bassenget, så kloret mister effekten. Les mer om dette i artikkelen «slik unngår du klorlås».